Terug naar overzicht

De Arabische Lente: Syrië en Tunesië

Zaterdag 15.30u - 16.30uDansstudio

Toen Maarten Zeegers in 2009 aan zijn studie islamitisch recht in Damascus begon, kon hij niet vermoeden dat hij enkele jaren later het land zou worden uitgezet. In 'Wij zijn Arabieren' verhaalt hij over zijn leven in Syrië. Scherpzinnig beschrijft hij de omgang met medestudenten, orthodoxe jongeren, radicale geestelijken en politieke tegenstanders van het regime. Hij ontdekt dat een groot aantal moslims uit een conservatief milieu in de praktijk niet zo streng in de leer is als hij dacht. Contact met de andere sekse is ingewikkeld: zijn ervaringen met vrouwen lopen stuk op culturele verschillen of worden verstoord door de Geheime Dienst. Wanneer de opstanden uitbreken, bevindt Zeegers zich midden tussen de demonstranten. De veiligheidsdienst treedt hard en gewelddadig op, maar kan de betogingen niet onderdrukken. Het volk eist de val van het regime. Zeegers schrijft anoniem over de opstand in verschillende kranten, tot het moment dat hij wordt opgepakt en het land wordt uitgezet wegens ‘illegale journalistieke praktijken’.

Leen Vervaeke is tijdens het begin van de Arabische revolutie in Tunesië en gaat de straat op. Ze staat tussen de rebellen en spreekt met de inwoners die het regime omverwerpen. Daarna reist ze nog enkele malen naar Tunesië om ook het verdere verloop van dichtbij mee te maken, o.a. voor de verkiezingen in oktober 2011. Haar ooggetuigenverslag lees je in De Jasmijnrevolutie.

Maarten Zeegers woonde al tweeënhalf jaar in Damascus toen de protesten in Syrië begonnen. Hij berichtte er regelmatig over in het Radio 1 Journaal en hij publiceerde anoniem artikelen in NRC Handelsblad en De Standaard. Als een van de weinige journalisten kon hij van binnenuit verslag doen van de opstand.

Leen Vervaeke werkt voor de buitenlandredactie van de Volkskrant en schreef oa over Zuidoost-Europa, internationaal recht, België, Tunesië en de Arabische opstand. In 2008 won ze met haar artikel 'Voor Kroatië lijkt de oorlog eindelijk voorbij' de Europese Prijs voor jonge journalisten. Voor de Volkskrant is ze sinds oktober 2011 buitenlandcorrespondent België.

Sami Zemni is professor aan de UGent, Vakgroep Studie van de Derde Wereld. Hij is tevens de auteur van oa. Het islamdebat en Politieke islam, 9/11 en jihad.