Terug naar overzicht

Eat the Book

Zondag 12.00u - 18.00u-- VOORUIT --

Dutch weedburger resiz

De laatste dag van Mind the Book staat volledig in het teken van food en boeken. Op het programma: een uitdagende lunch met zeewier en algen; Yvette van Boven, Lisette Kreischer en Alexia Leysen aan het woord over de toekomst van ons voedsel; een kinderkookworkshop met de Bende van Burger Boef, een foodboekenstand gehost door het Paard Van Troje en een heuse patattenmarkt. Bon appétit!

HEAR - TOM WAGNER
11:00 Balzaal - lezing (ism VELT)
€20 (combi Taste - De Dutch Weedburger Lunch) - inschrijven
€8 (enkel lezing) - inschrijven

Er is een goede kans dat er ooit al groenten van Tom Wagner op jouw bord zijn beland. Wagner behoort tot een kleine groep onafhankelijke veredelaars in de Verenigde Staten en is een legende in de aardappel- en tomatenplantenteelt. Zijn unieke, veredelde tomaten- en aardappelen zijn ondertussen terug te vinden over de hele wereld. Wagner komt tijdens Mind the Book vertellen over zijn fascinerende zoektocht.

Taste - The Duth Weedburger Lunch
12:00 t/m 15:00 Café
lunch
€20 (incl. Talk - De toekomst van ons voedsel)  / 13,90 (excl.) / 3,90 (kids) - inschrijven via vooruit.be

 

Weed is the new meat! De smaak van verandering

Wat ligt er binnenkort op ons bord? Als het van Lisette Kreischer (‘Groente uit Zee’) afhangt eten we met zijn allen het magische groene goud: zeewier en algen. We openen Eat the Book dan ook met een lunch vol verrassende gerechten uit Kreischers kookboek.

Je kan zelfs proeven - voor de eerste keer in Gent! - van de gezondste hamburger ter wereld: The Dutch Weedburger, mét zeewier als voornaamste smaakmaker. Daarbij serveren we een bijpassend slaatje met groenten recht uit zee. En voor de echte culinaire avonturiers serveren we ook sea-chowder en shiitake soep met brood. Hartstikke lekker!

extra The Dutch Weedburger
gezonde 100% plantaardige burger
verrijkt met Kombu Royal (zeewier)
gemaakt van geroosterd sojavlees
geserveerd op een knapperig algenbroodje
met pittige, romige  Weedsauce (verrijkt met zeesla)
met verse sla, augurk en gebakken uienringen
100% vegan!


Talk - De toekomst van ons voedsel - alledagenhonger.be 
14:00 t/m 17:00 Balzaal
talk
€8 - inschrijven via vooruit.be

Drie eigenzinnige visies op de foodtrends van morgen

De dames van culinair projectbureau Alle Dagen Honger verwelkomen drie kookboekauteurs die de toekomst van ons voedsel zullen bepalen door de boeken die ze schrijven. Trendwatcher Tom Palmaerts stelt vragen aan Yvette van Boven (‘Homemade’), Lisette Kreischer (‘Groente uit Zee’) en Alexia Leysen (‘40 dagen zonder vlees’). Ondertussen koken Johanna en Barbara van Alle Dagen Honger on stage gerechten uit de kookboeken van hun praatgasten. Drie niet te missen, pittige gesprekken!

Yvette van Boven
is één van Nederlands meest gevierde kookboekenauteurs. Haar boekenreeks ‘Homemade’ veroverde niet enkel de Lage Landen, maar werd intussen ook in het Engels vertaald en goed bevonden. Het is fascinerend hoe ze in tijden van voorgesneden groenten en sauzen uit pakjes mensen probeert te overtuigen om zelf een rookoven te bouwen en eigenhandig paté of limonade te maken. We praten met Yvette over haar visie op duurzaam voedsel, over de empowerment van zelf je mosterd draaien en de verantwoordelijkheid van bekende chefs.

Lisette Kreischer
deelt, als overtuigd veganiste, haar diepgewortelde liefde voor de plantaardige keuken met het grote publiek via kookboeken als ‘Plant Power’ en ‘Veggie in Pumps’. De Nederlandse ontwikkelde bovendien het recept voor de befaamde Dutch Weedburger: sindsdien is ze in de ban van ‘het groene goud’, zeewier en algen. Omdat koken met zeewier nog niet echt doorgedrongen is tot in het doorsnee huishouden bracht Lisette het boek ‘Groente uit Zee’ uit. Lisette leidt ons graag in haar keuze voor vegan en haar passie voor zeewier in.

Alexia Leysen
is theatermaakster en initiatiefneemster van Dagen Zonder Vlees, een campagne waarmee ze sinds 2011 zoveel mogelijk mensen wil aanzetten om tijdens de vasten minder vlees en vis te eten. Geen pleidooi voor volledig vegetarisme, maar een uitdaging voor doordachte en duurzame voedingsgewoontes. In januari bracht Alexia het Dagen Zonder Vlees-kookboek uit, waarin ze de favoriete vegetarische recepten van bekende Vlaamse koks optekent. Met Alexia hebben we het over  de toekomst van de vleesindustrie, de kracht van burgeracties en de vegetarische levensstijl.

Try - De Bende van Burger Boef - facebook.com/BurgerBoef
sessie 1: 14:00 - 15:30
sessie 2: 16:00 - 17:30

workshop - voor alle kinderen tussen 7 en 10 jaar
€5 - inschrijven via vooruit.be (max. 20 per sessie!)

Prettig gestoorde kookworkshop voor kids!

Ken jij Trapjestegelkruid? Hoe smaakt Bushaltegrastaart? En ooit al eens soep gedronken van Standbeeldmos? Tijdens de workshop van de Bende van Burger Boef kom je het allemaal te weten. Je maakt zelf thee, kruidendrankjes en limonades met speciale krachten én we gaan aan de slag met aardappelen van de patattenmarkt. Al die eigenzinnige, creatieve recepten belanden daarna in het Burger Boef Kookboek. Gezond en speels koken, drankjes maken en tekenen tijdens een prettig gestoorde namiddag!


Buy - Patattenmarkt
12:00 t/m 18:00 Wintertuin
gratis

Kies je knol

Red Baron, Soprano en Vitelotte: het zouden personages uit een roman kunnen zijn. Maar dat het ook aardappelsoorten zijn is waarschijnlijk minder bekend. Daarom organiseert VELT tijdens Eat the Book een heuse patattenmarkt, waar je de meeste geteelde knol ter wereld terug vindt in allerlei maten en gewichten. Je kan er uiterst zeldzame pootaardappelsoorten kopen en nadien in je tuin planten. En uiteraard krijg je een pak tips en tricks om jouw aankopen heerlijk klaar te maken.

 

Read - BOEKENSTAND PAARD VAN TROJE
12:00 t/m 18:00
Brugzaal

Voedsel voor de geest, een mooie selectie kookboeken of gewoon lekkere inspiratie nodig? Spring eens binnen bij de boekenstand van boekhandel Paard Van Troje.