Terug naar overzicht

Jonny Steinberg

Zaterdag 13.30u - 14.45uBalzaal

Jonny steinberg

“Jonny Steinberg verkent de gatkant van Zuid-Afrika. Aangrijpend!” (Adriaan van Dis)

In ‘Een man van goede hoop’ maken we kennis met de achtjarige Somalische jongen Asad Abdullahi. Negentien jaar nadat zijn moeder voor zijn ogen doodgeschoten wordt door rebellen, woont Asad in Blikkiesdorp, de meest beruchte township van Kaapstad. Daar vertelt hij zijn aangrijpende verhaal aan schrijver Jonny Steinberg.

Asad zwerft door zuidoostelijk Afrika, overgeleverd aan de gunsten van verre familie en grillige vreemden. Lang is eenzaamheid zijn enige zekerheid en toch blijft hij onvermoeibaar zoeken naar kansen op een beter leven. Dat brengt hem naar Zuid-Afrika, dat ondertussen niet alleen rijker maar ook gewelddadiger en xenofoob is geworden.

Jonny Steinberg noteerde niet alleen het levensverhaal van Asad, maar ook zijn eigen pogingen om de persoon die naast hem zat te begrijpen. In ‘Een man van goede hoop’ legt hij ook de duistere kant van het hedendaagse Zuid-Afrika bloot. Maar de roman laat vooral een intense, menselijke strijd zien: het vallen en opstaan van een man met de onverzettelijke wil om iets van het leven te maken.

Steinberg is een van de meest succesvolle Zuid-Afrikaanse non-fictieauteurs. Van zijn hand zijn onder andere ‘Three Letter Plague’, ‘Midlands’ en ‘The Number’. Die laatste twee boeken werden bekroond met de Alan Paton Award, de belangrijkste non-fictieprijs van Zuid-Afrika. Steinberg doceert ook Afrikaanse studies en criminologie aan de universiteit van Oxford.