Terug naar overzicht

Montasser AlDe’emeh, Lars Bové, Pieter Stockmans & Koen Geens

Zaterdag 15.30u - 16.45uTheaterzaal

Een debat over angst en democratie

IS, zelfmoordaanslagen over de hele wereld, Syriëstrijders in de achtertuin, een Europa dat voor- en achterdeuren sluit, vrijheid van meningsuiting die aan banden wordt gelegd en een democratie die onder vuur ligt: de angst voor een botsing van beschavingen laait hoog op. In het licht van die gebeurtenissen gaf Mind the Book islamoloog Montasser AlDe’emeh en MO*-journalist Pieter Stockmans een schrijfopdracht met als titel ‘Angst/Europa’. De tekst wordt integraal gebracht tijdens Mind the Book en vormt meteen de aanleiding tot een gesprek tussen de gastsprekers. Moderator is Gie Goris.

Aansluitend wordt ook de Emile Zola Prijs uitgereikt, een beloning voor het beste politieke essay geschreven door iemand jonger dan 28 jaar. Een initiatief van het politieke tijdschrift Samenleving en politiek (Sampol).

  • Montasser AlDe'emeh is islamoloog en doet onderzoek naar moslimradicalisering en de internationale jihad. Hij is een internationaal gevraagde jihadexpert met interviews in o.a. The New Yorker en Der Spiegel. Hij startte het kenniscentrum 'De weg naar' voor de opvang van teruggekeerde Syriëstrijders. Samen met Pieter Stockmans schreef hij het boek ‘De jihadkaravaan’.
  • Journalist Pieter Stockmans (Knack, MO*) reist al tien jaar door de Arabische wereld. Hij onderzocht van binnenuit de radicalisering van de verschillende strijdende partijen in het Midden-Oosten. Hij is medeoprichter van het platform 'Tussen Vrijheid en Geluk', voor een beter begrip van de Arabische wereld.
  • Een jaar lang voer­de De Tijd-jour­na­list Lars Bové een on­der­zoek naar de Bel­gi­sche Staats­vei­lig­heid. Het hele ver­haal van zijn speur­tocht naar deze eerder schim­mi­ge over­heids­dienst lees je in het boek ‘De Ge­hei­men van de Staats­vei­lig­heid’.
  • Buitengewoon hoogleraar en advocaat Koen Geens is Minister van Justitie.