Terug naar overzicht

Samen/Leven

Zondag 13.30u - 14.30uDomzaal

'In Gesprek met Paul Cliteur -  een zoektocht naar harmonie' behandelt de thema’s die in zijn boeken 'Moreel Esperanto', 'The Secular Outlook' en 'Het monotheïstisch dilemma' aan bod komen. Cliteur veroordeelt de goddelijke beveltheorie, religieuze zelfmoordterroristen en de invoering van de sharia. Hij bespreekt de drijfveer van Abraham die zijn zoon wou doden, de zaak Salman Rushdie, de moord op Theo van Gogh, het protest tegen de Deense cartoons, de houding van de paus tegenover homoseksualiteit en de lafheid van progressieven als het erop aankomt de liberale kernwaarden te verdedigen.

Paul Cliteur is hoogleraar aan de Universiteit Leiden, filosoof en toonaangevend in het debat over de multiculturele samenleving. Als vrijdenker staat hij op de bres van de Verlichtingsidealen en bekritiseeert de impact van religies. Hij verwerpt de waarheidclaims van geopenbaarde godsdiensten, bepleit een universele seculiere moraal, kiest voor een neutrale overheid en staat pal voor de liberale grondwaarden.

Dirk Verhofstadt is publicist, organisator van Het Betere Boek, en auteur van o.m. Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar waarheid en De Laatste Getuigen (co-auteur Luckas Vander Taelen).