Terug naar overzicht

PEN Polyfoon

Woensdag 20.00u - 22.00uTheaterzaal

Oordenenwoorden

Een voorleesavond met oog op het introduceren van gemigreerde schrijvers in België te introduceren in de literaire werelden van ons taalgebied.

Tot voor kort vonden gemigreerde schrijvers in België slechts mondjesmaat de weg naar het grote publiek. Met 'Oorden en Woorden' bieden PEN Vlaanderen en Mind the Book enkele van die schrijvers graag een podium aan. O.a. Adnan Adil (Irak), Alhadi Agabaldour (Soedan), Nisma Al Aklouk (Palestina), Zuher Aljobory (Irak), Hazim Kamaledin (Irak), Abduallah Maksour (Syrië) en Majid Matrood (Irak) maken hun opwachting. Schrijfsters Joke Van Leeuwen en Annelies Verbeke leiden de voorleesavond in goede banen.

De Belgisch-Iraakse auteur Hazim Kamaledin woont sinds 1987 in Borgerhout en publiceert zowel in het Nederlands als in het Arabisch. In 2010 verscheen zijn roman 'Oraal' (Beefcake Publishing). Vier jaar later riep het Arabisch Theater Instituut hem uit tot de beste Arabische theaterschrijver van het jaar voor zijn toneeltekst ‘Gekheid met voorbedachten rade’. Met zijn boek 'Desertified Waters' (voorlopig enkel in het Arabisch uitgegeven) prijkt hij op de longlist van de prestigieuze International Prize for Arabic Fiction 2016, beter bekend als de Arabische Booker Prize.

De Irakese Belg Adnan Adil is dichter en leeft sinds 2004 in Brussel. In Irak publiceerde hij dichtbundel ‘Slechts één vierkante meter’. Zijn bundel ‘Een lichaam bemest met verwachting’ werd in 2009 uitgegeven in Syrië.

Alhadi Agabeldour is mensenrechtenactivist, dichter en schrijver van korte verhalen. Alhadi publiceerde in talloze Arabische media en is Soedan-expert.

Roman, proza- en toneelschrijfster Nisma Aklouk publiceerde twee romans, een prozabundel en een toneelstuk. Ze won verschillende literaire wedstrijden, waaronder de bekende Egyptische Najib-Mahfouzwedstrijd voor kortverhalen.

Zuher Aljobory is dichter en prozaschrijver. Zijn roman ‘Lijkenjager’ verwierf de derde plaats in de Arabische romanwedstrijd Ether in 2014.

Journalist Abduallah Maksour werkte bij Al Jazeera en het Instituut voor Oorlog en Vrede. Hij publiceerde vijf romans.

Dichter Majid Matrood tenslotte publiceerde verschillende dichtbundels, zoals ‘De fluitist’ en ‘De zondvloed’.