Terug naar overzicht

Robert D. Kaplan

Zaterdag 17.00u - 18.15uTheaterzaal

Kaplan trok zowat de hele wereld rond, vaak ook in het zog van Amerikaanse militaire eenheden. In zijn boeken wisselde hij zijn eigen reiservaringen af met academische bespiegelingen en historische informatie.

Journalist Robert D. Kaplan trok zowat de hele wereld rond, vaak in het zog van Amerikaanse militairen. In zijn boeken wisselt hij zijn eigen reiservaringen af met academische bespiegelingen en historische informatie. Recent werk als ‘Moesson’ en ‘Balkangeesten’ werden zelfs wereldwijd bestsellers. Tijdens Mind the Book laat Kaplan zijn licht schijnen over het Europese continent, meer bepaald over het oosten. De Amerikaan gaat in gesprek met De Standaard-journalist Marc Reynebeau.

‘Duister Europa’ is tegelijkertijd een sequel én prequel op het bejubelde ‘Balkangeesten’. In zijn nieuwe boek reist Robert Kaplan door de nieuwe hotzones van Europa: Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Bulgarije en Hongarije. Die landen, ook beter bekend als de Karpaten, vormen een natuurlijke barrière tussen Centraal-Europa en het nabije Oosten. Vanaf 2014 werd de regio echter opnieuw een geopolitiek kruidvat. Door een manke NAVO en de bestrijding van het islamitisch extremisme in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, kan de Russische leider Poetin zijn invloed verder uitbreiden. Welke antwoorden heeft Europa nog in petto?

Tip: zoek zeker een exemplaar van onze Mind the Book-krant, voor een exclusieve voorpublicatie uit 'Duister Europa'.

 

ism PEN Vlaanderen, met dank aan uitgeverij Spectrum